Till jordens yttersta gräns

Temaårsboken är här!

Till jordens yttersta gräns – Apostlagärningarna runt på 88 dagar
Boken innehåller 88 reflektioner kring Apostlagärningarna. Texterna är skrivna av människor som finns i och nära Equmeniakyrkan, Equmenia och Diakonia. Vi hoppas att din läsning ska få bli ett sätt att möta den Heliga Anden. Att det får ge dig kraft, inspiration och mod att gå vidare i din tro. Till jordens yttersta gräns.

Sjömarkenkyrkan har köpt in några exemplar av boken, den finns också som app att ladda ner till telefon eller platta. (appen heter Bibelstund) Mer information kommer inom kort hur Sjömarkenkyrkan lägger upp läsningen. Håll utkik!

Installationsgudstjänst söndag 25 aug kl.10.00

På söndag ska vi äntligen få installera / välkomna Anna-Karin Ryberg som pastor i Sjömarkenkyrkan. På gudstjänsten medverkar även Hans Dahlgren från Equmeniakyrkan Väst, Ulf & Lisa Hansfeldt, Anna-Lena Stenberg m.fl.

Efter gudstjänsten serveras kyrkkaffe med tårta! Har du en personlig hälsning till Anna-Karin finns det möjlighet att framföra den under kyrkkaffet.

Söndag på Hönö

Husvagnen är på plats
Radiokanalen är inställd. 
Strax skall jag cykla till receptionen i Hönö Missionskyrka och hämta veckans program på papper. 
Förstod att appen strulade… 
och jag föredrar ju program på papper, så det passar mig utmärkt. 


Solen sken imorses, nu regnar det lite försiktigt. Det är några grader för lite, hoppas att det klarnar upp och blir lite varmare, så att jag slipper cykla runt med täckjackan. 

Om ni vill följa med direkt från konferensen, så hittar ni information på hemsidan 
Hönökonferensen 2019 

Idag har jag förberett klart det seminarium som jag skall medverka på imorgon. Seminariet heter “du är evangelisten” och hålls i Betel kl. 13.30, måndag 8/7. 
Det är lite pirrigt, men det skall bli så roligt att få inspirera. 

Vi kommer prata om att vi är ljus i vår tid, att det aldrig är kört och om att vi behöver bejaka den kallelse som Gud lagt på våra hjärtan. Pepptalk helt enkelt! 

Jag skall höra av mig under veckan – det lovar jag. 

Kommer ni förbi Hönö, låt oss veta, så kanske vi kan träffas och ta en kaffe. 

Allt gott hälsar 

#pastorannakarin 

Dopgudstjänst

Är du döpt? Lever du i dopet? eller var det bara något dina föräldrar gjorde av tradition?

På söndag är det dopgudstjänst i Sjömarkenkyrkan och då skall en liten pojke döpas in i gemenskap med Gud och med människor. Dopet är en kristen handling. Vid barndop är det föräldrarna som önskar att barnet skall omfamnas av Gud. Det är föräldrarna är säger Ja till att barnet skall fostras in i den kristna tron. Församlingen tar i dopgudstjänsten på sig ansvaret att tillsammans med föräldrarna fostra barnet, uppmuntra barnets funderingar i existentiella frågor och innesluta barnet i gemenskapen.

Dopet en rit, en övergångshandling som det också kallas. Dopet är en tradition där familj, släkt och vänner inbjuds att omfamna barnet, men det är också ett tillfälle där släkt och vänner möts. Dopet är en fin tradition, dopet är en vacker handling, men det är också en uppmaning som Jesus ger lärjungarna i Matt 28:19-21. “Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”

På söndag är det dop i Sjömarkenkyrkan. Jag ser fram emot denna gudstjänst massa. Det skall bli härligt att få vara en del av den dagen. Dagen då en liten människa på ett alldelse särskilt sätt skall omfamnas av både Gud och människor.

Jag önskar att någon gång framöver kunna prata om dopet med Er. Kanske kan vi göra det kring kaffebordet någon onsdag eller så kan vi ta ämnet vid ett kyrkkaffet en gråmulen höstsöndag. Fundera gärna lite extra över sommaren hur du ser på dopet, vad det betytt för dig och vad du tror att det innebär för den kristna tron. Det finns många åsikter om dopet, det är inte dem vi skall prata om, jag tänker bara att vi skall försöka sätta ord på vad det möjligtvis kan ha betytt för oss själva.

På söndag är det dopgudstjänst i Sjömarkenkyrkan. Välkommen att vara med och dela glädjen och gemenskapen hälsar pastor Anna-Karin

En vänlig grönskas rika dräkt

Nu är det mitt på sommaren, hur är det möjligt? Sommaren har ju inte ens börjat…

För några av oss så skall semestern precis dra igång, för andra är det några jobbarveckor kvar. Oavsett när man skall ha semester eller om man skall ha semester så är det precis just nu midsommar. En härlig högtid som verkligen gestaltar sommar. Dans kring midsommarstången, god mat, grill och sill.

Nu när sommaren står för dörren och naturens skrud kanske är som vackrast, då är det inte svårt att förstå att det finns en Gud som skapat och som har kraft, som bara vill gott och som älskar oss så mycket att det blommar i varje dike.

Med önskan om en härlig midsommarhelg.

pastor Anna-Karin

Snart, snart, snart….

Nu är det bara en dryg vecka kvar tills jag ordineras som pastor i Equmeniakyrkan. Jag är pirrig och förväntansfull. Det är inte mycket som förändras, men vid gudstjänsten på kyrkokonferensen i Jönköping den 2 juni 2019 säger hela kyrkan ja till att jag, Anna-Karin Ryberg blir pastor. Om jag inte hade gift mig och fött två barn, så hade nog detta varit det största jag upplevt.

Jag skall försöka vara så närvarande det bara går, jag skall måla ögonen med vattenfast mascara och ha kläder där svetten under armarna inte syns. Jag lovar att le, så mycket det bara går och jag tror att jag väljer ett par väl ingångna och bekväma skor.

Snart, snart, snart är jag pastor….kanske inte så mycket skillnad, men ändå!

Vår, påsk, sol och ljus.

Nu kommer alla känslorna på en och samma gång…


Våren för med sig väldigt många olika slags känslor.
Viljan att börja pyssla i trädgården konkurrerar med känslan av att jag måste putsa av vinterdammiga fönster. Längtan att få sitta i vårsolen med en kopp nybryggt kaffe och känna solens första strålar värma min näsa konkurrerar med att jag borde laga lunch.

Ekvationen är tuff och nu gäller det sannerligen att prioritera så att rätt sak blir gjord först. Personligen kommer jag börja med att kratta lite i trädgården därefter dricker jag en kaffe på altanen med näsan vänd mot solen.

Det vore roligt om du hann att besöka kyrkan i påsk.
Sjömarkenkyrkan firar gudstjänst på söndag den 14/4 kl. 11.00 som vanligt. Därefter går kyrkan i den sk. stilla veckan.
Sjömarkenkyrkan har Getsemanestund på skärtorsdagen kl. 18.30 och Påskdagsgudstjänst på söndagen kl. 11.00. Varmt välkommen till dessa samlingar. Det händer mer i vår kyrka, om det kan du läsa under rubriken “program” här på vår hemsida.

Läste dagens bibeltext från Taizé, där står det:
I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Gud sa: “Ljus, bli till!” Och ljuset blev till. 1 Mos 1:1-31
Härlig bibelläsning tycker jag 🙂

Ta hand om dig och det du känner nu när våren lockar fram sån´t som vi kunnat lägga åt sidan under några månader.
Det vi inte hinner idag, det får vi ta tag i imorgon.

Allt gott hälsar

pastor Anna-Karin

Påsken

Jag skall jobba hela påsken.
När många andra längtar till sammanhängande ledighet arbetar präster och pastorer mer än de brukar.
Det är ingen uppoffring, det är en ynnest. Det är kristendomens viktigaste helg och traditionen gör att vi kan minnas och visualisera vad som hände och vad som faktiskt händer än i dag.

Jag läste lite om passionstidens tradition i en bok som heter Kristendomen, en historisk introduktion. Där står det att de äldsta uppgifterna om Jesu lidande hittar vi hos Paulus, i hans brev från 50-talet. Paulus för här vidare till trosfränder I Korinth tron på Jesus Kristus. Han berättar att Jesus är Messias och att han är den kung som judarna har fått löfte om. Berättelsen om hur passionstiden börjar fascinerar mig. Det finns människor som fått se Jesus i den tiden, först var det Kéfas, alltså Petrus och de andra apostlarna, därefter en massvision där Jesus visar sig för mer än femhundra vittnen. Slutligen berättas det att Jesus hade blivit sedd av Jakob, dvs. Jesu broder.

Jesu broder Jakob startar en rörelse som kommer att kallas Jesusrörelsen, Jakob blir ledaren i Jerusalem. Denna historia tror vi är verklighet och med hjälp av påskens samlingar fortsätter vi att minnas.

Sjömarkenkyrkan firar naturligtvis påskens drama. Du är välkommen att vara med i våra samlingar, där vi försöker gestalta vad som hänt, men också det som händer när vi får uppstå med Messias.

Läs mer om våra samlingar i vårt program här på hemsidan, eller i nyhetsbrevet.

Varmt välkommen att fira påsk med oss!
Hälsar Pastor Anna-Karin

Anna-Karin Ryberg – pastor i Sjömarkenkyrkan

Tro en relation.

Människan vill av naturen tillbringa tid med andra människor, vistas i samma rum, göra saker tillsammans och på så sätt dela liv.

Jag tror att relationen till den kristna tron fungerar på samma sätt. Jesus vill lära känna oss och vi får möta honom genom att tro. För att vår tro skall kunna fördjupas och utvecklas behöver vi platser där vi får möta andra kristna och dela tro och liv. Gudstjänsten är en sådan plats. Den kristna gemenskapens grund är relationer till varandra och till Gud.

Kanske längtar du efter en tro och en gemenskap. Den kristna gemenskapen bildas när vi möts. Välkommen till vår kyrka med din längtan.

Anna-Karin Ryberg

 

Stäng meny